Search
  • Road2Fit

Wat er écht gebeurt als je jezelf waardeert

Updated: Jan 13


‘Love yourself… when you have those abs’

Tegenwoordig worden we doodgegooid met variaties van de quote ‘love yourself first’, maar in fitness is het op dit gebied soms verdacht stil. Bij mijn eigen klanten merk ik dat zelfwaardering wel degelijk belangrijk wordt gevonden, maar dat men vaak denkt dat het een soort bijeffect is van fysieke progressie. Mensen willen fit worden omdat ze ontevreden zijn met zichzelf, en denken dat zelfwaardering en zelfvertrouwen hun magisch zullen overkomen wanneer ze afvallen, gespierder worden of twee maanden geen suiker eten.


In Man’s Search for Meaning schrijft Viktor Frankl over het gegeven dat mensen functioneren in het leven door naar de toekomst te kijken. In de context van Frankl’s boek, dat gaat over zijn tijd in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, biedt het idee van de toekomst hoop en heling. Ook in minder extreme, en veel gelukkigere, omstandigheden weten we dat de toekomst motivatie en energie kan brengen en richting kan geven aan je bezigheden. Zo is één van de manieren om fitness interessant te houden natuurlijk het stellen van nieuwe doelen. En daar is niets mis mee; doelen zijn essentieel.


Het probleem is als volgt: Bijna alle doelen ontstaan vanuit ontevredenheid.


Ik stel het volgende voor: Elk doel moet worden gesteld vanuit waardering. Waardering is een voorwaarde voor verandering, geen gevolg ervan.


Twee elementen spelen een rol bij mijn suggestie: de kracht van zelfwaardering, en respect voor het Nu. Ik ben ervan overtuigd dat, ironisch genoeg, deze twee ideeën samen essentieel zijn voor het teweegbrengen van verandering, en dit proces zelfs vergemakkelijken.


De monoloog in je hoofd

Nogmaals: Je dient elk doel te stellen vanuit waardering. Als je dat niet lukt, dan moet het je allereerste en grootste doel zijn om waardering voor jezelf te creëren. Tegen mijn klanten zeg ik: we beginnen nú met tevreden zijn, en vanuit daar streven we naar verandering.


Vind je dat tegenstrijdig klinken?


Kijk eens naar de relaties die jij onderhoudt met anderen. Met je vrienden, je huisdier, je familie, als je ze hebt met je kinderen. Wat gebeurt er als je hen nooit erkenning geeft, liefhebt, aandacht geeft? Wat gebeurt er als je ze weigert te accepteren zoals ze zijn? Ze gaan zich verzetten en afsluiten. Ze luisteren niet naar je. Ze worden lusteloos. Ze verliezen motivatie.


Wat gebeurt er als je geduld laat zien? Als je ze accepteert zoals ze zijn en op deze liefdevolle manier kenbaar maakt wat jij voor je ziet voor de toekomst? Als je erkent dat ze alleen al genoeg zijn omdat ze er zijn? Dan ontstaat er motivatie, welwillendheid, aandacht en bereidheid.


Geloof het of niet, maar jij werkt precies zo. Jouw gedachtes vormen één lange monoloog die jij tegen jezelf houdt, alsof je tegen een vriend(in) praat. Moet je je voorstellen wat er gebeurt als een groot deel van die gedachtes gaat over het feit dat jij bij lange na niet goed genoeg bent. Vind je het gek dat je geen zin hebt om uit je bed te komen en naar de sportschool te gaan? Je wordt een soort opstandige tiener: ‘Als je zo zeurt, dan doe ik helemaal niks meer!’.


Het belangrijkste is dat je je bewust wordt van je gedachtes en je vervolgens realiseert dat je ze ook af kan wijzen. Zoals je kan besluiten niet te geloven wat je leest, zo kan je ook besluiten niet te geloven wat je denkt.


‘Maar, ik kán mezelf gewoon niet waarderen, want…’


Want? Je bent te dik? Je hebt geen discipline? Je werkt niet hard genoeg? Grote kans dat deze eigenschappen een gevolg zijn van… juist, jouw gebrek aan zelfwaardering.


Aan het begin van dit jaar kreeg ik fysieke en mentale gezondheidsproblemen waardoor ik een tijdje niet goed kon trainen. Mijn lijf was compleet in de war en ik kon nauwelijks een straat uit komen op m’n fiets zonder overvallen te worden door ademnood en hartkloppingen. Deze periode, zie ik nu in, moest mij overkomen en is ontstaan in mijn gebrek aan waardering voor wat mijn lijf allemaal voor mij doet.


Lopen. Ademen. Verteren. Verliefd zijn. Huilen. Smaaksensaties creëren. Van geuren genieten. Vrolijk zijn. Genezen. Dromen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik was altijd alleen maar bezig met wat beter kon en ik koppelde waardering veel te vaak aan mijn uiterlijk.


Júist als jij zwaarlijvig bent, nooit naar de sportschool gaat, slecht eet, júist dan moet je eens in de spiegel kijken en je lichaam bedanken dat het maar doorgaat en voor je zorgt.


Toen het beter ging met mijn gezondheid kon ik soms wel huilen van opluchting als ik heerlijk in mijn workout zat en me goed voelde. Ik was zo intens dankbaar dat ik er weer tegenaan kon dat die cellulite op m’n benen ineens veel minder belangrijk was.


Ik genoot van elke training en van mijn gezonde voeding. Ik luisterde beter naar mijn lichaam, waardeerde het meer, en vond het het belangrijkst om dingen te doen die me blij maakten. Ik ging naar de sportschool omdat ik dankbaar was dat ik kon bewegen en mijn krachten optimaal wilde benutten, niet omdat ik vond dat mijn lichaam niet goed genoeg was.


Kortom: mijn hele fitness lifestyle werd gewoon een stuk léuker, omdat ik niet de hele dag ontevreden liep te zijn. En als iets leuk is, wil je het blijven doen. En als je iets blijft doen, boek je resultaten.


Die toekomst, waar zie je die? Ik kan ‘m niet vinden

Ten slotte wil ik nog even refereren naar onze laatste boektip. We herinneren ons daarvan dat de toekomst en het verleden altijd ondergeschikt zijn aan het Nu. Als jij elke dag tegen jezelf zegt: ‘Hoe dingen nu zijn, vind ik ze niet goed genoeg. Ik wil dat ze zo zijn.’, doe je iets heel radicaals. Je wijst namelijk het enige af wat er écht is: het Nu. Je zegt dat je het niet wil, dat je iets hebt verzonnen (speculaties over de toekomst, die nog niet bestaat), wat je veel beter vindt.


Maar je raakt ongeduldig, want die toekomst die jij had bedacht laat maar op zich wachten. Dingen lopen anders. Je wordt ontevreden en omdat je alleen het Nu hebt, is dat waar je ontevredenheid zich in manifesteert. Je gaat niet meer sporten, je eet niet meer gezond, je wordt lusteloos. En wat gebeurt er? Die toekomst die je had verzonnen duw je alleen maar vérder van je af: je bent beland in een vicieuze cirkel en besteedt al je tijd aan ontevreden zijn en je verzetten tegen wat er is.


Omdat deze ontevredenheid een staat van zijn wordt, ben je je er vaak niet bewust van. Maar kijk eens terug: hoe veel tijd heb jij besteed aan ontevreden zijn? Heb je het gevoel dat je daarmee vooruit bent gegaan?


Dus… wat kan je NU doen?


Stop met leven in de toekomst.Stop met waardering koppelen aan je uiterlijk en bedank je lichaam voor alles wat het de hele dag en nacht voor je doet.Vind PLEZIER in jouw trainingen en voedingspatroon.Onthoud dat alleen dit moment écht bestaat, de rest is herinnering of speculatie. Kies jij op dit moment acceptatie of ontevredenheid? Optimisme of pessimisme? Een gezonde keuze of een oude, ongezonde gewoonte? De toekomst die jij voor ogen hebt wordt niet ineens geboren uit de hemel. Die ontstaat uit een opstapeling van Nu-momenten, waar jij controle over hebt.Jij bent je eigen vriend(in), en de gedachtes die je gedurende de dag tegen jezelf vertelt hebben invloed op je. Luister eens wat je zegt, en durf soms te zeggen: Nee. Dat geloof ik niet meer.


You got this!


0 views

Connect with us :

  • kisspng-clip-art-computer-icons-portable
  • kisspng-computer-icons-youtube-icon-roun
  • kisspng-facebook-computer-icons-logo-soc

Stay up to date!